Beregi Múzeum
Állandó Kiállítások
Élő Múzeum
Aktuális - Mozaik Múzeumtúra

Múzeumok Éjszakája a Beregi Múzeumban

Június 22-én, az év (majdnem) legrövidebb éjszakájának előestéjén ismét érdemes volt a Beregi Múzeumba és a Tomcsányi-kastély parkjába látogatni, hiszen most is tartalmas programokkal vártuk a vendégeket.

  

Filep Sándor polgármester köszöntője után Varga János múzeumigazgató ismertette az este programját. A sokadszor visszatérő Bihari Banda hozta a formáját és idén is fergeteges, világzenei alapokra épülő néptánc-produkcióval indította a programokat és alapozta meg a hangulatot. Ezt követte az 500+ címmel az Országos Pedagógus Kórustalálkozó résztvevőinek közös fellépése: a több mint 500 énekes nem csak embertömegével, hanem énekével is megtöltötte a parkot.

Ezután előadások következtek: Filepné Kiss Renáta történész "Egy összetett város" című előadásában Vásárosnamény külső kerületeinek kialakulását, történelmi érdekességeit hallgathatta a hallgatóság, majd Varga jános etnográfus, múzeumigazgató Vitka, Gergelyi, Ugornya és Perényi-tanya néprajzi emlékeit mutatta be "Ötször egy az egy" című  fényképes előadásában.

Persze nem maradtak el a szokásos kísérőprogramok sem: különböző finomságokat lehetett kóstolni, a kemencében túrósbatyu és kenyérlángos sült, a katlanon pedig gulyás főtt. A Tomcsányi-kastélyban éjszakai tárlatvezetéssel és a 40 éves Vásárosnamény történetét összefoglaló Beregi BORSó című újsággal vártuk a látogatókat. A Bereg Színe művészeti kör alkotói arcfestéssel ajándékozták meg a gyerekeket, akik pónilovagolhattak is vagy népi játékokkal játszhattak.

Sötétedés után a sokak által várt táncháza a Bihari Bandával és tűzugrás zárta az estet, amit a túlerőben lévő szúnyoghadsereg sem tudott megakadályozni.


 

Idén újra a Mesterek és alkotók kerülnek főszerepbe a Múzeumok Őszi Fesztiválja alatt.

Múzeumpedagógiai információs nap

 

Minden pedagógust szeretettel várunk rendezvényünkre.

Múzeumok Éjszakája 2018

2018. június 23-án a hagyományokhoz híven idén is megrendeztük a Múzeumok Éjszakáját a Beregi Múzeumban. A szeles-borongós idő ellenére sok érdeklődőt vonzottak a programok a Tomcsányi-kastélyhoz. A Bereg Brass fúvósegyüttes indulókkal indította az estet, majd a Bihari Banda lendületes néptáncműsorral folytatta és folklórbemutatóval mulattaták a közönséget.

Az idei év Múzeumok Éjszakájának központi elemei a család és a kultúra volt, így Filepné Kiss Renáta történész "A farbalőtt ember és más történetek" című előadása is a vásárosnaményi Eötvös-családot, történetét, érdekes történeteit mutatta be. Ez után Varga János igazgató, etnográfus a korabeli beregi családok életéről tartott előadást Családi kör címmel.

Kiegészítő programként a "Lóugrás a múltból" címmel régi kalendáriumok furfangos fejtörőin lehetett gondolkodni. Az idén sem maradtak el a katlanon főtt, kemencében sült népi ételek, a gyerekeket pedig a Színfolt alkotókör tagjai arcfestéssel ajándékozták meg.

 

Fotók az eseményről