Beregi Múzeum
Állandó Kiállítások
Élő Múzeum
Aktuális - Mozaik Múzeumtúra

Nosztalgia az Idősek Otthonában

A Beregi Múzeum idén is örömmel tett eleget a felkérésnek, hogy az Idősek Otthonában előadásokat tartson. November 14-e délutánján látogattunk el az idősekhez, ahol Koncz Edina intézményvezető köszöntötte az előadókat és a szépkorú hallgatóságot, ezt követte Filepné Kiss Renáta történész előadása, mi másról, mint a 40 éves városunk múltjáról, emlékeiről, jeles alakjairól

Varga János múzeumigazgató, etnográfus a Bereg néprajzi emlékeiről, azon belül az itt élő emberek leleményes használati tárgyait, vagy épp a népi gyógyítás meghökkentő, bizarr eseteit mutatta be fényképes előadásában. A hallotakat az idősek is kiegészítették saját emlékeikkel.

Idén újra a Mesterek és alkotók kerülnek főszerepbe a Múzeumok Őszi Fesztiválja alatt.

Múzeumpedagógiai információs nap

 

Minden pedagógust szeretettel várunk rendezvényünkre.

Múzeumok Éjszakája 2018

2018. június 23-án a hagyományokhoz híven idén is megrendeztük a Múzeumok Éjszakáját a Beregi Múzeumban. A szeles-borongós idő ellenére sok érdeklődőt vonzottak a programok a Tomcsányi-kastélyhoz. A Bereg Brass fúvósegyüttes indulókkal indította az estet, majd a Bihari Banda lendületes néptáncműsorral folytatta és folklórbemutatóval mulattaták a közönséget.

Az idei év Múzeumok Éjszakájának központi elemei a család és a kultúra volt, így Filepné Kiss Renáta történész "A farbalőtt ember és más történetek" című előadása is a vásárosnaményi Eötvös-családot, történetét, érdekes történeteit mutatta be. Ez után Varga János igazgató, etnográfus a korabeli beregi családok életéről tartott előadást Családi kör címmel.

Kiegészítő programként a "Lóugrás a múltból" címmel régi kalendáriumok furfangos fejtörőin lehetett gondolkodni. Az idén sem maradtak el a katlanon főtt, kemencében sült népi ételek, a gyerekeket pedig a Színfolt alkotókör tagjai arcfestéssel ajándékozták meg.

 

Fotók az eseményről