Beregi Múzeum
Állandó Kiállítások
Élő Múzeum
Aktuális - Mozaik Múzeumtúra

Köszöntjük a Beregi Múzeum honlapján!


Nosztalgia az Idősek Otthonában

A Beregi Múzeum idén is örömmel tett eleget a felkérésnek, hogy az Idősek Otthonában előadásokat tartson. November 14-e délutánján látogattunk el az idősekhez, ahol Koncz Edina intézményvezető köszöntötte az előadókat és a szépkorú hallgatóságot, ezt követte Filepné Kiss Renáta történész előadása, mi másról, mint a 40 éves városunk múltjáról, emlékeiről, jeles alakjairól.

Varga János múzeumigazgató, etnográfus a Bereg néprajzi emlékeit, azon belül az itt élő emberek leleményes használati tárgyait, vagy épp a népi gyógyítás meghökkentő, bizarr eseteit mutatta be fényképes előadásában. A hallottakat az idősek is kiegészítették saját emlékeikkel.


Városunk történetét részleteztük...

Idén a Múzeumok Őszi Fesztiváljára készülve a 40 éves városunk történelmét vettük alapul, hogy a foglalkozásainkra érkező általános és középiskolás korosztály is megismerje Vásárosnamény részeit és történetének részleteit. A Városrész(let)ek című ingyenes múzeumi foglalkozásunk során - fényképekkel, térképekkel és történelmi emlékekkel - vettük sorra, hogy miért volt jó régen, és miért jó most itt élni.

További fotók a képre kattintva...


Általános és középiskolásokat is szeretettel várunk a 40 éves városunk történetét feldolgozó játékos múzeumi óráinkra a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében. A program idén is ingyenes.

További részletek az Őszi Fesztivál honlapján...


A könyvtárban mesélt a múzeum

A Magyar Népmese Napján, szeptember 30-án a Balázs József Városi Könyvtárban A falánk tyúkocska című népmesét adtuk elő bábelőadás formájában kisiskolásoknak. Ehhez kapcsolódott a körjátékkal és közös énekléssel egybekötött beszélgetés, melynek során megtudhatták a kisdiákok, hogyan lesz a cserép szilkéből komatál.

További fotók a képre kattintva...


Előadások a 40 éves városról Gergelyiugornyán

Ahogy előző nap Vitkában, a gergelyiugornyai Kultúrház nagyterme ezúttal is megtelt a településrészeink történelme iránt érdeklődőkkel szeptember 26-a délután.

Filep Sándor polgármester köszöntőjében kifejtette, hogyan lehetséges, hogy több település egyként él itt a Tisza jobb és bal partján Vásárosnamény néven. Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő a helyi történelmünk fontosságára hívta fel a figyelmet köszöntőbeszédében.

A Beregi Múzeum történésze, Filepné Kiss Renáta Egy összetett város című előadását személyes és családi történetekkel is átszőtte, miközben a hallgatóság megismerte városrészeink kialakulását, múltját, és felidéztük híres szülötteit. Varga János múzeumigazgató, etnográfus többek között a népi építészet, a népművészet és a néphagyományok helyi vonatkozású értékeit mutatta be Ötször egy az egy című fényképes előadásában.

Az előadások után még sokáig beszélgethettünk a résztvevőkkel, helyiekkel, persze a Gergelyiugornyai Nyugdíjas Klub tagjainak finom házi süteményei is maradásra késztettek mindenkit.


Előadások a 40 éves városunkról

Szeptember 25-én Vitkába, a Kultúrházba vártuk a városunk és kerületei múltja iránt érdeklődőket. Dr. Balázsy Erzsébet alpolgármester asszony és dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő úr köszöntője után Filepné Kiss Renáta történész előadásából tudhatta meg a hallgatóság, hogy Vásárosnamény miért lett Egy összetett város.

Varga János múzeumigazgató, etnográfus Ötször egy az egy című előadásában a néprajzi emlékek felől közelítette meg a városrészeink történetét a Beregi Múzeum fénykép- és műtárgy-gyűjteménye alapján.

Aki kíváncsi, ma délután még egyszer meghallgathatja a tartalmas előadásokat a gergelyiugornyai Kultúrházban, ahová mindenkit szeretettel várunk.

További fényképek a fotókra kattintva...


Csillagturisták jártak nálunk

A Beregi Múzeum mindkét épületénél fejtörőkkel vártuk a Negyvenes csillagtúra elnevezésű csapatverseny résztvevőit a városi Autómentes Napon, szeptember 20-án.

A Tomcsányi-kastélynál a gasztronómiai értékek után kutattak a fiatalok a kemence körül. A Máthé-kúria előtt pedig az évtizedek óta rendületlenül ott ülő Hermészről kellett bebizonyítaniuk, hogy az nem szobor, hanem kályha. Aki ezt nem hiszi, járjon utána...


A 40 éves Vásárosnamény városrészeiről szóló előadásainkra Önt is szeretettel várjuk!


A PanyolaFeszten jártunk

Augusztus 2-3-án a Beregi Múzeum is részt vett kiállítóként a PanyolaFeszten, ahol a Dézsa-portára érkezőket kiállítással vártuk, valamint a beregi keresztszemes hímzést is kipróbálhatták az arra vállalkozók.

Múzeumunk igen gazdag tárgyi- és fotóanyaggal rendelkezik Panyoláról, így a Csonkavég utca 17-es számú házat volt mivel megtöltenünk és ideiglenes kiállítóhellyé varázsolnunk. Az egyik szobában számos, fából készült használati tárgyat, szerszámot lehetett megtekinteni, amelyek a helyi ezermesterek keze munkáját dícsérik. A fesztiválozók a panyolai asszonyok szebbnél szebb beregi keresztszemes hímzéssel díszített remekeit (kendők, abroszok, komakendők és gyászabrosz) is megcsodálhatták. Egy másik szobában Panyolán készült archív fotókat vetítettünk, és nem hiába, hiszen sok helyi vendégünk rokonokat, szomszédokat, barátokat fedezett fel a fénykép szereplői vagy az életnagyságú reprodukciók között.

Az udvaron kipróbálhatták magukat a hímezni vágyók: a beregi keresztszemes hímzés alapanyagaival, technikájával lehetett ismerkedni, valamint játékokkal vártuk a játékos kedvűeket.

A Beregi Múzeum panyolai emlékei így - ha csak rövid időre is - visszakerültek a Szamos-parti faluba.

További fényképek a fotókra kattintva...


Beregi keresztszemes hímzés és Panyola emlékei a PanyolaFeszten!

A Dézsa-portán (Csonkavég utca 17.) a beregi keresztszemes hímzéssel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – nagyon közelről: kézzel fogható közelségbe kerülnek az alapanyagok, kipróbálhatják magát a hímzést, feltárulnak az eredeti, évszázados minták, a régi és a mai textíliákon. Miközben minden kiderül a beregi hímzésről a vásárosnaményi Beregi Múzeum munkatársai által.

Ugyanitt kiállításon ismerkedhetnek meg a Múzeum Panyoláról származó régi tárgyaival. A ház nagyszobájában vetített képeken mutatjuk be Panyola múltját: utcákat, épületeket, a szatmári népélet használati eszközeit. És persze a valamikori itteni embereket!

Kedves panyolaiak! Aki segít nekünk felismerni a régi fotókon azokat, akikről mi nem tudjuk, hogy kicsodák, annak részére ingyenes belépőt adunk a Beregi Múzeum kiállításaiba!


Múzeumok Éjszakája a Beregi Múzeumban

Június 22-én, az év (majdnem) legrövidebb éjszakájának előestéjén ismét érdemes volt a Beregi Múzeumba és a Tomcsányi-kastély parkjába látogatni, hiszen most is tartalmas programokkal vártuk a vendégeket.

  

Filep Sándor polgármester köszöntője után Varga János múzeumigazgató ismertette az este programját. A sokadszor visszatérő Bihari Banda hozta a formáját és idén is fergeteges, világzenei alapokra épülő néptánc-produkcióval indította a programokat és alapozta meg a hangulatot. Ezt követte az 500+ címmel az Országos Pedagógus Kórustalálkozó résztvevőinek közös fellépése: a több mint 500 énekes nem csak embertömegével, hanem énekével is megtöltötte a parkot.

Ezután előadások következtek: Filepné Kiss Renáta történész "Egy összetett város" című előadásában Vásárosnamény külső kerületeinek kialakulását, történelmi érdekességeit hallgathatta a hallgatóság, majd Varga János etnográfus, múzeumigazgató Vitka, Gergelyi, Ugornya és Perényi-tanya néprajzi emlékeit mutatta be "Ötször egy az egy" című  fényképes előadásában.

Persze nem maradtak el a szokásos kísérőprogramok sem: különböző finomságokat lehetett kóstolni, a kemencében túrósbatyu és kenyérlángos sült, a katlanon pedig gulyás főtt. A Tomcsányi-kastélyban éjszakai tárlatvezetéssel és a 40 éves Vásárosnamény történetét összefoglaló Beregi BORSó című újsággal vártuk a látogatókat. A Bereg Színe művészeti kör alkotói arcfestéssel ajándékozták meg a gyerekeket, akik pónilovagolhattak is vagy népi játékokkal játszhattak.

Sötétedés után a sokak által várt táncház a Bihari Bandával és tűzugrás zárta az estet, amit a túlerőben lévő szúnyoghadsereg sem tudott megakadályozni.

További fényképek a fotókra kattintva láthatók.A Beregi BORSó volt az olvasnivaló a Zoárd-napi Sokadalomban

A Beregi Múzeum – mint minden évben – idén is részt vett a Zoárd-napi Sokadalomban, ahol a kiemelt téma természetesen Vásárosnamény várossá nyílvánításának 40. évfordulója volt. Ez alkalomból múzeumunk egy exkluzív újsággal készült, amely rendhagyó módon mutatja be a negyven éves városunk elmúlt 10000 évét. A Beregi BORSó a bulvárlapok hangulatával, humoros, meghökkentő írásaival és képeivel igyekszik az olvasót megismertetni Namény történetével.

A laphoz múzeumi totó is kapcsolódott, amivel most egy beregi keresztszemes hímzéssel díszített táskát lehetett nyerni. A gyerekeket óriáskirakóval, csodakockákkal és egyéb játékokkal vártuk.

Aki nem járt a Beregi Múzeum sátrában a Zoárd-napon, most szombaton a Múzeumok Éjszakáján szemezgethet a BORSó-ban.

További képeket a fényképre kattintva láthat...


Városi gyermeknap

Válogatás a gyereknapon készült fotóinkból...


Kötél általi halálra ítélem - Dr. Alföldi Vilma könyvének bemutatója

2019. május 30. délutánján zsúfolásig megtelt a Tomcsányi-kastély legnagyobb terme, ahol a megjelentek az olcsvai születésű dr. Alföldi Vilma történész új könyvével ismerkedhettek meg.

Filep Sándor polgármester köszöntője után Varga János múzeumigazgató mutatta be a szerzőt, majd Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő osztotta meg gondolatait a könyv kapcsán.

A könyv a Rákosi-diktatúrának azt súlyos és sötét korszakát mutatja be, ahol a megbélyegzések, kitelepítések, koncepciós perek, és az azt követő bebörtönzések és kivégzések csaknem mindennaposak voltak, mindezt a Vitkában működő besúgók és az ott perbefogottak felől megközelítve.

A könyvben leírtak és a bemutatón elhangzottak hetven év távlatából is erőteljes érzelmeket váltottak ki.

További fényképek a képre kattintva...


Szeretettel várjuk csütörtöki rendezvényünkre!


Húsvéti tojásfestés

Mint minden évben, idén is tojásfestés jegyében telt a nagyhét a Beregi Múzeumban. Kisebbek és nagyobbak is hagymahéjat áztattak, viaszt melegítettek, kicét, harisnyát és petrezselyemlevelet ragadtak, hogy elkészüljenek a húsvétra szánt viaszos vagy levélrátétes hímes tojások a locsolóknak, vagy csak úgy az ünnepi asztalra.

Kattintson a fényképre a további képekért...


Régi funkció új köntösben

Ha hagyományápolásra gondolunk, akkor legtöbbször egy régi szokás elemeit próbáljuk a mai környezetbe beemelni úgy, hogy az színesítse, kiegészítse mindennapjainkat. Ilyen az, amikor egy vödör hideg víz helyett kölnivel megyünk l
ocsolkodni, vagy ha egy rég nem használt kenyeres zsák keresztszemmel hímzett mintáját varrjuk az otthoni díszpárnánkra.

    De a hagyományápolást megközelíthetjük úgy is, hogy egy elfeledett szokást, hagyományt újra bevezetünk a mindennapjainkba, annak tárgyi kultúrájával együtt. Beregben a komatál-vivés a gyermekágyas asszony étellel való ellátását jelentette. Az ajándékra szánt ételt cserép vagy porcelán ételvivőbe, úgynevezett komatálba tették, amelyet komakendőbe kötve vittek el a kisgyermekes házhoz. A képen – kedvet adva ennek a régi szokásnak az újjáélesztéséhez –, egy újonnan készült komakendő látható, amely kosárkendőként is használható

További fényképek a komakendőről a képre kattintva...

    


Családneveink nyomában

A beregi családnevek nyomába eredhetett, aki január 23-a délutánján a Tomcsányi-kastélyban részt vett Varga János múzeumigazgató képekkel, rajzokkal illusztrált előadásán. A szép számban megjelent hallgatóság megtudhatta a családnevek kialakulásának okait, de kiderült, miért nem tótok a Tóthok és nem rácok a Ráczok. Vagy a Czombáknak mi közük lehet a halakhoz, de a Baráthok felmenőit sem a szerzetesek között kell keresni. A jó hangulatú rendezvényen a közönség is feltehette kérdéseit családnevekkel kapcsolatban.

További fényképek az eseményről a képre kattintva érhető el...


Aranydió festés iskolásokkal

Az Advent Vásárosnaményban rendezvénysorozat keretében a Beregi Múzeummal is kézműveskedhettek a helyi általános iskolások a Művelődési Központban december 11-e délutánján. A gyerekek festéssel készítették az arany- és ezüstdió karácsonyfa díszeket, amelyek megidézték azokat az időket, amikor a mai csillogó műanyag és üveggömbök helyett alma, dió vagy mogyoró kerülhetett csak díszként a fenyőfákra.

További képek a fotóra kattintva érhetők el...


Múltidéző délután az Idősek Otthonában

November 20-a délutánján múltidézésre gyűltek össze a vásárosnaményi Idősek Otthonának lakói, hogy régi fényképeket nézegessenek Vásárosnamény elmúlt évtizedeiből. A Beregi Múzeum fényképeihez Filepné Kiss Renáta történész fűzött történeteket, érdekességeket, majd együtt felidézték a korabeli épületeket, a hozzájuk kapcsolódó eseményeket és az egykor benne lakókat vagy dolgozókat.

Az idősek szívesen nosztalgiáztak, és tavasszal visszavárják a múzeumot a vitkai és gergelyiugornyai városrészek régi fényképeivel.


KultúrBónusz - múzeumpedagógiai börze

 

A KultúrBónusz kísérleti programot előkészítő múzeumpedagógiai börzének adott otthont a Beregi Múzeum november 13-a délutánján. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című projektjéhez kapcsolódó KultúrBónusz program a közoktatásban résztvevő diákoknak teremt lehetőséget a kultúrához, múzeumokhoz való hozzáféréshez.

A börzére érkezőket Varga János, a Beregi Múzeum igazgatója, majd Pásztor Gyula Csabáné, a Kisvárdai Tankerületi Központ tankerületi igazgatója köszöntötte. Ezt követően Vargáné Hegedűs Eszter mutatta be a KultúrBónusz résztvevői számára összeállított múzeumpedagógiai foglalkozáscsomagjainkat.

A Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című projekt legfontosabb részleteit Pacsika Márton és Zádor Viktória, az SZNM MOKK munkatársai ismertették, majd a Grafcom Kft. munkatársa a KultúrBónusz informatikai felületét és a rendszer használatát mutatta be.

További fényképek az eseményről ide kattintva érhetőek el.


Véget ért a Múzeumok Őszi Fesztiválja a Beregi Múzeumban

Az elmúlt két hétben 13 általános és középiskolai osztály fedezte fel a Tomcsányi-kastély pincéjében a kerámia-gyűjteményünket. A diákok nemcsak a fazekakat, szilkéket és csuprokat ismerték meg kivűlről-belülről, hanem a fazekas mesterség minden csínját-bínját is.

Játékos feladatokkal, izgalmas kérdésekkel segítettük a tanulókat a cserépedények megannyi fajtájának és a Kerámia-látványraktárnak a feltérképezésében.

Az alkotás sem maradt ki: agyagból készült domborművek születtek a kezek alatt.

További fényképek a foglalkozásokról ide kattintva érhetők el...


Fogva tartott emlékek

A "Már az ellenség közt igen régen vagyunk" című I. világháborús kiállításunkhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozásra várjuk az érdeklődő osztályok jelentkezését.


A Tomcsányi-család adománya

2018. augusztus 5-én Vásárosnaményba érkezett Tomcsányi István, a Tomcsányi-kastély utolsó lakójának, Tomcsányi Pálnak a fia és annak családja. Látogatást tettek a Beregi Múzeum kiállításainak helyet adó kastélyban, ahol a 2018. február 22-én, életének 94. évében elhunyt akadémikus és mezőgazdasági szakíró is gyermekkora nagy részét töltötte. Tartózkodásuk során Tomcsányi Pál végakaratához híven átadásra került a Beregi Múzeum részére a tudományos életművének elismeréséül 2014-ben adományozott Magyar Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetés, valamint a Vásárosnamény Díszpolgára emlékplakett.

A kitüntetések – amelyeket Varga János múzeumigazgató vett át – „A kastély lakóielnevezésű kiállítás anyagában kapnak majd helyet, tovább emelve annak fényét.

A kitüntetésekről további képek ide kattintva érhetők el.

 


Zoárd-napon a Beregi Múzeum

Az idén is részt vettünk a Zoárd-napi Sokadalomban, a Múzeum sátrában gyűjteményünkből való filmeket, érdekes tárgyak fotóit, valamint időszaki kiállításaink képes krónikáját lehetett megtekinteni, ezen kívül kipróbálható volt a honlapunkról elérhető Játéksarok, ahol a Beregi Múzeum állandó kiállításaihoz kapcsolódó feladatokat lehetett megoldani.

További fotók az eseményről a képre kattintva...


Múzeumok Éjszakája 2018

2018. június 23-án a hagyományokhoz híven idén is megrendeztük a Múzeumok Éjszakáját a Beregi Múzeumban. A szeles-borongós idő ellenére sok érdeklődőt vonzottak a programok a Tomcsányi-kastélyhoz. A Bereg Brass fúvósegyüttes indulókkal indította az estet, majd a Bihari Banda folytatta, lendületes néptáncműsorral és folklórbemutatóval mulattatták a közönséget.

Az idei év Múzeumok Éjszakájának központi elemei a család és a kultúra volt, így Filepné Kiss Renáta történész "A farbalőtt ember és más történetek" című előadása is a vásárosnaményi Eötvös-család múltját, érdekes történeteit mutatta be. Ezután Varga János igazgató, etnográfus a korabeli beregi családok életéről tartott előadást "Családi kör" címmel, körüljárva a születés, a gyermek- és ifjúkor, valamint a halál témakörét is.

Kiegészítő programként a "Lóugrás a múltból" címmel régi kalendáriumok furfangos fejtörőin lehetett gondolkodni. Az idén sem maradtak el a katlanon főtt, kemencében sült népi ételek, a gyerekeket pedig a Színfolt Alkotókör tagjai arcfestéssel ajándékozták meg.

 

Fotók az eseményről


"Már az ellenség közt igen régen vagyunk" – a Beregi Múzeum I. világháborús anyagából

 

A Beregi Ünnepi Hét keretén belül nyitottuk meg a fenti címmel új időszaki kiállításunkat, amely az I. világháború beregi vonatkozásait mutatja be a múzeum tárgy- és dokumentumgyűjteményén keresztül. Többek között a katonaság és az azt támogató propaganda, vagy a hátország háttérmunkája is megjelenítésre került a tárlókban, de a hadifogság tárgyi és írásos emlékeit, valamint a hadifogolymunkák látványos és bőséges anyagát is láthatják az érdeklődők.

A megnyitóra érkezőket a Bereg Brass fúvószenekar előadásában hallható Ludovika-induló dallamai fogadták.

Filep Sándor polgármester és dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő köszöntőikkel megnyitották a XX. Beregi Ünnepi Hét rendezvénysorozatát, ezután Varga János múzeumigazgató köszöntötte a vendégeket, majd dr. Csatáry György történész előadását hallhattuk a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola I. világháborús kutatásairól. Ezután Tóthné File Dóra tárlatvezető előadásában hallhattuk Baráth Menyhért egykori hadifogoly versét, ezt követően Filepné Kiss Renáta történész mutatta be és nyitotta meg a kiállítást.

További képek a megnyitóról...


Múltba néző - Kiállításmegnyitó

 

A Beregi Múzeumban már hagyomány, hogy március 8-án, Csiszár Árpád születésnapján kiállítással emlékezünk a múzeumalapítóra. Idén a nemrégiben elhunyt Sipos Zsófia pasztellképeiből állítottuk össze a kiállítás anyagát. Bár a művésznő haláláig Debrecenben élt, a Felső-Tisza-vidék tájai, lakói, színei gyakran ide vonzották. Kiállított képein ezek a témák jelennek meg.

A megnyitón Filep Sándor polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd Varga János múzeumigazgató mutatta be Sipos Zsófia életét, munkásságát, és nyitotta meg a kiállítást.

További képek a megnyitóról.

  


Életének 94. évében meghalt Tomcsányi Pál, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, kertészmérnök, egyetemi tanár, a Tomcsányi-kastély utolsó lakója.

(1924–2018)


Megújuló értékeink - rádiófelvétel a Beregi Múzeumban

 

Kiss Péter Ernő, a Magyar Rádió szerkesztője 2018. január 20-án a Beregi Múzeumban járt, ahol a Kossuth Rádió "Megújuló értékeink" című tudományos-ismeretterjesztő műsorához készített rádiófelvételt. A műsorban megszólaltatott kollegáinktól egyebek mellett a múzeum múltjáról, jelenéről és az ott folyó munkáról hallhatnak a hallgatók, ezeket archív felvételek egészítik ki.

A műsor az alábbi linken keresztül meghallgatható:

https://www.mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2018-01-24_15:10:00&enddate=undefined&ch=mr1


Raktárunk rejtett kincsei

 

A Beregi Múzeum gyűjteményéből való az az érem, ami száz évvel ezelőtt, 1917-ben készült a reformáció 400 éves jubileumára.

Az érem egyik oldalán az 1517. október 31-i dátum Luther Márton tanainak kihirdetését és egyúttal a reformáció kezdetét jelzi. A hagyomány szerint Luther Márton, Ágoston-rendi szerzetes ezen a napon szegezte ki a wittenbergi vártemplom ajtajára a 95 tételét a katolikus egyház visszásságai ellen.

Az érem másik oldala Luther Mártont ábrázolja a wormsi birodalmi gyűlés előtt, ahol 1521-ben tartotta védőbeszédét. Szónoklatában megtagadta tanainak visszavonását, ellenszegülve V. Károly német-római császár rendelkezésének, ezért a korábbi pápai átkon túl birodalmi átokkal is sújtották.

Az érem Tóth Gyula (1893-1970) szobrász, éremművész alkotása.


Múzeumok Őszi Fesztiválja

 

Október 16. és 27. között a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretén belül fogadta a Beregi Múzeum azt a több mint 200 tanulót, akik az "Öntőformába hozunk!" című múzeumpedagógiai foglalkozásunkra jelentkeztek. A diákok megismerték a vasöntvénykészítés állomásait a vasércbányáktól az olvasztókemencén át egészen az öntödékig, miközben kirakóztak, "tüzet raktak" vagy mintákat csoportosítottak. Ezt követően kipróbálták a gyakorlatban is a formakészítést és az öntészetet: olvadt vas hiányában gipszet öntöttek az általuk készített formába, mintául Magyarország címere szolgált.

További képek a foglalkozásról...


Üvegdia-sorozat

A múzeum történeti gyűjteményét gyarapítja az a közel 440 darab üvegdia, amelyeket a régi iskolában szemléltetőeszközként használtak a tanítók.  A kis üveglapocskát vetítőgépbe kellett helyezni, és természetes fényforrással megvilágítani. A sorozat darabjai különféle témában és tantárgyban nyújtottak ismereteket. A gyűjtemény minden egyes darabja megtekinthető és tanulmányozható a Digitális múzeumban, amely       ide      kattintva is elérhető.

           


A  linkre  kattintva elérhető a Beregi ízek a múzeumban c. játék